Monday, November 12, 2012

Zwarte Pietenpop, zo doe je dat


Benodigdheden

Vilt
Zijde (of katoen)
Borduurgaren en naald
Poppennaald (niet persé nodig, wel handig)
60 cm broderie
elastiek
kraaltjes, pailetten, veren (in ieder geval kleine gouden kraaltjes)
2 overhemdknoopjes
vulmateriaal voor de pop

Vilt
Ik gebruikte voor deze pop:
 • zwart, voor handjes, voetjes en haar
 • bruin (voor gezichtje),
 • turquoise voor benen en armen 
 • paars voor lijf (kan ook in zwart of welke kleur dan ook)
 • lila voor jasje 22cm x 7.8cm
 • restjes felblauw en groen
Als je alles nieuw moet kopen zou ik een lapje (20 cm x 30 cm) kopen in zwart en vier andere kleuren. In dat geval maak je het gezichtje en het lijfje ook zwart.

Zijde
25x20 cm. Dit is voor het broekje. Dat kan ook best in velours de panne of gewoon in katoen. 

Broderie
50 a 60 cm. voor de pietenkraag.

Elastiek
Kleuterelastiek en een veiligheidspeld om het door de zoompjes te kunnen halen.

Kraaltjes, pailletten en veertjes
In ieder geval gouden kraaltjes voor de oorbellen.

Knoopjes
Twee overhemdknoopjes om de beentjes aan het lijf vast te maken.

Borduurgaren en borduurnaald

Poppennaald
Dit is een extra lange naald, handig om armen en benen aan de pop te bevestigen. Het kan ook zonder maar dat kost iets meer moeite.

Vulmateriaal
Ik gebruik altijd deze zachte vulling, maar de Hema heeft ook iets dergelijks en schapenwol gaat ook heel goed.

De Pop

We gaan het uit van Mimi Kirchner felt doll patroon van Purl Soho. Dat patroon wijkt niet veel van af van mijn poppen en zij voorziet in een gratis patroon en legt het beter uit dan ik ooit zou kunnen. Voor je doorklikt, even een paar tips.

 • Gebruik wolvilt! Het wordt echt niet mooi met ander vilt.
 • Gebruik hele kleine festonsteekjes om de patroondelen te sluiten. Hoe kleiner hoe mooier.

Als het goed is eindigt u met iets dat lijkt op bovenstaande foto.KnippenPrint het patroonblad uit op A4 formaat. (rechtermuisklik op foto, kies bewaren als jpg. en afdrukken op gehele pagina). De delen met een letter zijn op ware grote. De delen met een romeins cijfer moet u zelf even afmeten.

 • a. 7x knippen. Zorg dat u tenminste vier verschillende kleuren heeft
 • b. 1x langs de buitenrand knippen met een schaar met een geschulpte rand of kartelschaar en 1x langs de binnenrand in een kleur die mooi bij het jasje staat.
 • c. oogwit van vilt
 • d. blauwe of bruine iris van vilt
 • e. ooglid in bruin of zwart vilt
 • f. 20 keer knippen. In vier verschillende kleuren
 • g. 3x zwart vilt voor de haren
 • I. knippen van zijde/katoen/velours
 • II knippen van  gekleurd vilt


Broekje


We gaan het Pietje eens een broekje aantrekken. Knip twee rechthoeken van 10cm x 25 cm (patroondeel I) van de zijde/katoen/velours en zigzag alle kanten.

Sluit middenvoor en middenachter door beide korte naadjesvoor de helft dicht te naaien en de naden in het midden te leggen. Vouw nu de bovenrand op 3/4 cm om. Stik dicht, maar laat een halve cm. open. Hier haalt u straks het elastiek doorheen Sluit nu de pijpen. Even opletten, u zal de eerste, noch de laatste zijn die de pijpen nu aan elkaar naait. Vouw de onderkant van de pijpen ook om en stik dicht, en laat net als eerder een klein stukje open voor het elastiek. 

U heeft nu een broek die er ronduit belachelijk uit ziet. Als het goed is lijkt hij veel te groot en veel te laag. Ja?  Dan heeft u het goed gedaan. Haal nu het elastiek erdoor, trek aan totdat het Piet past en sluit het laatste stukje van de naad. Idem voor de pijpen. U heeft nu een pofbroek.

Het jasje


U heeft een rechthoekig stuk vilt van 22 cm x 7.8 cm. ( patroondeel II)  U vouwt het dubbel en maakt een kleine opening voor het hoofd. Vilt rekt wel een beetje mee, dus maak het vooral niet te groot. 

Maak 20 kleine sliertjes (patroondeel f.) van 0.5 cm bij 6 cm. Dit worden de pofmouwen. Deze sliertjes maakt u vast op schouderhoogte. U meet 8 cm. af vanaf de onderkant en daar zet u het eerste sliertje vast. Hecht aan op de achterkant. Pak pailletjes en kraaltjes. Steek nu de naald van de achterkant naar de voorkant, vouw een sliertje dubbel en steek de naald erdoor, vervolgens door een paillet en door een kraal. Steek terug via paillet en sliertje naar de achterkant. Zet zo aan beide kanten 10 sliertjes op 6 cm. vast. 

Trek het jasje en en sluit de zijnaden met een klein festonsteekje. Laat de onderste centimeter open voor een frivool splitje. Het jasje kan dus niet meer uit. Als u dat graag anders ziet kunt een een opening aan de achterkant maken. U pakt beide patroondelen b. Rijgt het gekleurde kleinste deel op het geschulpte witte deel en zet het geheel vast aan de achterkant. Eventueel zet u er nog een frivool strikje op.

De kraag


Knip de strook broderie doormidden en naai vervolgens de bovenkant aan elkaar. U heeft nu aan beide kanten een strook broderie. Vouw dubbel en naai een zoompje van 3/4 cm. Haal hier elastiek doorheen en trek aan rond de hals van de Piet.

De haren


U knipt een aantal lange stroken van zwart vilt, van ongeveer 3/4 cm. De zet u vast langs de zijnaad van het hoofd. Maak kleine boogjes en zet ze vast met een klein steekje.Het gezichtjePlaats de ogen vooral niet te hoog en niet te dicht bij elkaar. Pak het patroondeeltje d. (blauw of bruin,  net wat u mooi vind voor de ogen) en zet het met een klein steekje vast op patroondeel c.(wit). Maak nu met zwarte platsteekjes de pupil op het oog. Daarna zet u nog 1 of 2 steekjes met wit zodat het oog 'blinkt'. Zet het oog nu met kleine flanelsteekjes vast op het hoofd. Ik heb het bij deze pop met wit gedaan.

Herhaal dit voor het andere oog. U kunt nu eventueel een ooglid plaatsen. De Piet gaat hier wel gauw zielig van kijken, dus blijf kijken terwijl u het ooglid alleen aan de bovenkant vastzet. De onderkant ligt gewoon los over het oog.

Borduur een  mondje met kettingsteekjes.

Rijg een aantal kraaltjes aan een draad, sluit deze en zet vast in het haar. Aan beide kanten.


De mutsHiervoor zet u de zeven gekleurde patroondelen a. aan elkaar totdat u een soort cirkel krijgt. Deze ligt niet geheel plat maar bobbelt een beetje. Rijg een draad een de onderkant en trek deze aan zo dat het om het hoofd van de Piet past. Verdeel de plooitjes mooi gelijkmatig. Pak nu het lange stuk lint, laat een flink stuk hangen (zodat u er later nog een strik in kan maken) en zoom het lint dan langs de onderkant van de muts. Als u rond bent maakt u een strik in beide loshangende uiteinden. Zet de muts vast op het hoofd, net achter de haren met kleine steekjes. Ja, dat is rotwerk. Als je klaar bent zet je er nog een veer op.


NB. Handleidingen en patronen van vervlogendagen.blogspot.com mogen slechts gebruikt worden voor eigen doeleinden. Verkopen van het eindresultaat (dus NIET het patroon/handleiding) voor een goed doel is eveneens toegestaan. Het is niet toegestaan eindresultaat of handleiding en patroon voor commerciële doeleinden te gebruiken.7 comments:

 1. O, mijn handen kriebelen!

  Dankjewel, looks good.

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wow! It took a lot of effort to put all of this togehter! It looks very cute, just perfect! I remember when my son was little and he cried so hard when Zwarte Piet came to him to give him some candy! He still remembers!
   Have a nice week!

   Delete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. Hallo,
  Ik ben met de zwarte piet bezig.(ligt al meer dan een jaar stil)
  In de beschrijving staat netjes beschreven dat de haren met een kleine steekjes vast moet op een zij naad van het hoofd.

  Op de foto lijkt het een beetje geplooid. Zoals een trapje zeg maar. Dan lijkt het krullend/golvend haar. Is dit misschien de bedoeling?
  En welke klein steekje is hierbij gebruikt?
  Mvg Mariska

  ReplyDelete